Gotovo svaki vrt i voćnjak ima svoju mrežu tajnih tunela. Za to su zaslužne voluharice i krtice. Navedene vrste uzrokuju štetu kopajući podzemne hodnike, ostavljajući otvore na površini tla, stvarajući humke nad zemljom, hraneći se zrnjem bilja i drugih plodova, te jedući korijenje mladih voćaka ili korjenastog povrća.

Poljske voluharice i vodene voluharice najčešći su stanovnici vaših imanja. Žive u kolonijama od 300 članova i brzo se razmnožavaju. Kao voluharice i krtice su sisavci, ali samotnjaci, često agresivni prema svojoj i drugim vrstama. Zajedno čine tandem za stvaranje štete, ponajviše na površinama gdje se nekoliko godina nije obavljala nikakva obrada tla, što glodavcima omogućuje nesmetano razmnožavanje uz dostupnost hrane.

Voluharice su rasprostranjene u kontinentalnim dijelovima zemlje, a na svom ćete ih imanju otkriti po rupama u tlu. Veći su štetnici od krtice. Brojnija im je populacija, krug kretanja podzemnim hodnicima može biti i više stotina metara, te će na tom putu pojesti gotovo sve. Česti su primjeri propadanja voćaka ili trsova, čiji je krojen pojela voluharica. Uz navedeno, voluharice se hrane lucernama, djetelinama, zrnjem žitarica, sjemenkama, korjenastim plodovima, a katkad i korom drveta pa čak i kukcima. Za razliku od voluharica, krtice su i korisni stanovnici vrta. Osim što kopajući tunele miješaju tlo, pa ga samim time i prozračuju, krtice jedu mnoge ličinke kukaca štetnika. Ono što nas najviše kod krtica smeta su humke nad zemljom. Uzdižući zemlju krtice oštećuju korijene biljaka u povrtnjaku , pa one propadaju. Zbog krtičnjaka nam je često otežana i košnja travnjaka , voćnjaka i ostalih površina.

Kako biste se riješili problema sa glodavcima, a pritom ne ugrozili krtice koje su zaštićena vrsta, preporučamo vam ekološko rješenje koristeći zvučne rastjerivače krtica koji efikasno tjeraju krtice u krugu od 500 – 600 m².  Vrlo jednostavno rješenje je i gel za odbijanje krtica i voluharica koji sadrži mirisnu barijeru te odbija dolazak krtica, voluharica, miševa, štakora i ostalih glodavaca u vaše dvorište.

I.Č.