Lijepo vrijeme nas privlači van našeg doma, istražujemo i uživamo na suncu u prirodi. No, nismo mi jedini koje toplo vrijeme izmami na sunce. Toplo vrijeme znači i pojavu mnogih nametnika. Od komaraca, raznih leptirica, muha, osa, stršljena te krpelja. Krpelji su nametnici tj. paraziti koji se nastanjuju na domaćina te se hrane krvlju. Krpeljima domaćin mogu biti ljudi, kućni ljubimci, domaće i divlje životinje pa čak i ptice te gmazovi kao što su zmije.

Krpelji spadaju u porodicu Acarina te su srodnici pauka. Ovaj nametnik je dugačak oko dva centimetra i uobičajeno je žute ili smeđe boje. Ženke krpelja se najviše hrane krvlju domaćina. Iz krvi, ženka izvlači hranjive tvari dok ostatak ne izbacuje probavom već povrati natrag u domaćina i tako izazivaju dodatnu upalu i iritaciju mjesta ugriza. Problematika takve vrste hranjenja jest to što su krpelji poznati prijenosnici bolesti te je krpelja potrebno odstraniti sa kože što prije da bi se spriječila mogućnost zaraze. Nakon što se oplođena ženka dovoljno nahrani, ona se otpušta od domaćina te proizvodi par stotina otrovnih jaja koje čak ni mravi ne jedu te ugiba.

Neke od bolest koje prenose krpelji su: Krpeljni meningoencefalitis koji je upalna bolest središnjeg živčanog sustava uzrokovana virusom krpeljnog meningoencefalitisa. Krimsko-kongoanska hemoragijska vrućica je teška bolest koja se uz opće simptome očituje poremećajem koagulacije s posljedičnim nastankom krvarenja. Borelioza – lajmska bolest se u ljudi očituje različitim simptomima od kojih je najkarakterističnija pojava ovalnog ili prstenastog crvenila na koži. Erlihioza je bolest koja najčešće sliči gripi uz mogućnost pojave nekih komplikacija. Rikecioze su bolesti koje svojim simptomima mogu nalikovati gripi, ali mogu izazvati teške, pa čak i smrtonosne komplikacije.


Kada su krpelji u pitanju svakako je najbitnija prevencija. Da bi izbjegli ugrize krpelja, najbolje je izbjegavati mjesta gdje je poznato da ih ima u velikom broju. Odjeća bi trebala biti dugih rukava i nogavica, a poželjne su svijetle boje da bi krpelja lakše uočili. Uz to svakako se preporučuje, nakon dolaska iz prirode, da svoju odjeću i tijelo detaljno pregledate, a u slučaju da nametnika vidite, uklonite ga u što kraćem roku.

Da bi vaš odlazak u prirodu prošao što bezbrižnije, preporučujemo da se zaštite na vrijeme. Bros sprej protiv krpelja i tigrastih komaraca učinkovito štiti i do 6 sati nakon nanošenja. Bros losion protiv komaraca i krpelja s pumpicom jednostavno se nanosi na kožu te svojim supstancama odbija nepoželjne nametnike. Bros sprej protiv komaraca i krpelja s produženim djelovanjem svakako je odličan za one koji borave u prirodi, voćnjacima duže vrijeme. Njegovo djelovanje je i do 8 sati nakon nanošenja. Ako se pak i uz prevenciju osjećate nesigurno, možete zaštititi i svoju odjeću Bros sprejom protiv krpelja za odjeću te biti aktivno zaštićeni od krpelja i do 20 dana.