Lijepo vrijeme nas privlači van našeg doma, da istražujemo i uživamo na suncu u prirodi. No, nismo mi jedini koje toplo vrijeme izmami na sunce. Toplo vrijeme znači i pojavu mnogih nametnika. Od komaraca, raznih leptirica, muha, osa, stršljena te krpelja. Krpelji su nametnici tj. paraziti koji se nastanjuju na domaćina te se hrane krvlju. Krpeljima domaćin mogu biti ljudi, kućni ljubimci, domaće i divlje životinje pa čak i ptice te gmazovi kao što su zmije.

Krpelji spadaju u porodicu Acarina te su srodnici pauka. Ovaj nametnik je dugačak oko dva centimetra te je obično žute ili smeđe boje. Ženke krpelja se te koje se najviše hrane krvlju domaćina. Iz krvi, ženka izvlači hranjive tvari dok ostatak ne izbacuje probavom već povraća natrag u domaćina i tako izazivaju dodatnu upalu i iritaciju mjesta ugriza. Problematika takve vrste hranjenja jest to što su krpelji poznati prijenosnici bolesti te je krpelja potrebno odstraniti sa kože što prije da bi se spriječila mogučnost zaraze. Nakon što se oplođena ženka dovoljno nahrani ona se odpušta sa domaćina te proizvodi par stotina otrovnih jaja koje čak ni mravi ne jedu te ugiba.

Neke od bolest koje prenose krpelji su: Krpeljni meningoencefalitis koji je upalna bolest središnjeg živčanog sustava uzrokovana virusom krpeljnog meningoencefalitisa. Krimsko-kongoanska hemoragijska vrućica je teška bolest koja se uz opće simptome očituje poremećajem koagulacije s posljedičnim nastankom krvarenja. Borelioza – lajmska bolest se u ljudi očituje različitim simptomima od kojih je najkarakterističnija pojava ovalnog ili prstenastog crvenila na koži. Erlihioza je bolest koja najčešće sliči gripi uz mogućnost pojave nekih komplikacija. Rikecioze su bolesti koje svojim simptomima mogu nalikovati gripi, ali mogu izazvati teške, pa čak i smrtonosne komplikacije.


Kada su krpelji u pitanju svakako je najbitnija prevencija. Da bi se izbjeglo krpelja najbolje se ne kretati na mjestima gdje je poznato da ih ima u velikom broju. Odjeća bi trebala biti dugih rukava i nogavica te svijetle boje da je krpelj lakše uočljiv. Uz to svakako se preporučuje nakon dolaska iz prirode da svoju odjeću i tijelo detaljno pregledate, a u slučaju da nametnika uočite, uklonite ga u što kraćem roku.

A da bi vaš odlazak u prirodu prošao što bezbrižnije preporučavamo primjenu repelenata kao što su Repelent protiv tigrastih komaraca i krpelja u spreju (15%), Repelent protiv svih vrsta komaraca i krpelja u spreju s produženim aktivnim djelovanjem (30%), Tekući repelent protiv komaraca i krpelja s pumpicom (15%) te Repelent u spreju protiv krpelja za odjeću (20%).