Muha je svakako jedan od rijetkih kukaca koji se može usporediti s komarcem. Dok se vodi debata o tome koji od dva kukaca je veća iritacija, mi smo u Hrvatskoj ove godine ipak naklonjeni više prema muhama kao ”kraljicama” insekata.

Muhe postoje već 65 milijuna godina. Porodica su srednje velikih do velikih dvokrilaca. Imaju par funkcionalnih krila za let i par krila za ravnotežu , a kućna muha može letjeti i do 10 km na dan. Brzina leta može biti do 72 km na sat, a mahanje krilcima i do 200 puta u sekundi. Glava im je pokretna te ima par velikih složenih očiju i dijelom usta namijenjenim za sisanje.

Prehrana muhe sastoji se od cvjetnih sokova, trulih te svježih organskih tvari, krvi ili se hrani hvatanjem drugih kukaca. Oči su im sastavljene od tisuća individualnih leća koje im omogućuju široko vidno polje. Muhe koriste antene na svojim glavama kao organe mirisa, a svoj zvuk zujanja proizvodi trljanjem jednog krila u drugo.

Najezde muhe su najčešće na farmama i u stajama zbog velike količina gnoja. Na ovakvim mjestima muhe vole leći jajašca.

Prolaze kroz četiri različite faze života: faza jajašca, ličinke, kukuljice i odrasle muhe. Ženka kućne muhe može izleći do 500 jajašaca tijekom života, svakih 3-4 dana polaže jajašca u grupama od 75 do 150 komada. Ličinke se ležu 20 sati nakon što muha izlegne jajašca te jedu svu hranu koja im je dostupna. Nakon 4-10 dana ličinke se sele na suho tlo te se presvlače u kukuljicu što traje od 3 do 6 dana. Nakon što se presvuku iz stadija kukuljice, životni vijek im je 15-30 dana.

Muhe su prijenosnici mnogih zaraznih bolesti od bolest spavanja, raznih infekcija, uključujući tifus, tuberkulozu, dizanteriju i salmonelu. Muhe često hodaju po truležima, otpadu, izmetu, a tijelo muha je dlakavo i na njemu se lako zadržava nečistoća. Prosječan broj bakterija pronađenih na tijelu muhe je 4 milijuna, a iz crijevnog trakta izolirano je 50 vrsta za čovjeka patogenih bakterija, 10 vrsta crijevnih protozoa, 10 vrsta parazitskih crva te nekoliko vrsta virusa. Uloga muha u prijenosu crijevnih zaraznih bolesti najviše ovisi o pravilnoj higijenskoj odlaganju smeća i otpadaka, jer se pravilnom odlaganjem smanjuje mogućnost razvoja muha, ujedno i prijenos bolesti.

Suzbijanje muha prije svega vrši se na otvorenom prostoru. Tretiraju se površine oko mjesta za odlaganje smeća i otpad, prostor oko mjesta za reciklažu i mjesta na kojima borave životinje.

Kako se zaštitit? Vrlo djelotvoran pokazao se Venit premaz protiv muha. Venit dolazi u obliku tekućine spremne za uporabu za bojanje okvira i klupčica te ostalih osunčanih površina. Sastav je jako privlačan muhama, a medij bogat šećerom koji jamči visoku razinu gutanja otrova. Prvi učinci vidljivi su već nakon 15 minuta od primjene, a puna učinkovitost nakon jednog sata. Ako se primjenjuje u skladu s preporukom, ostaje učinkovit od 6 do 8 tjedana.

SUPERCYP Prašak za špricanje protiv insekata se pokazao vrlo učinkovit u zatvorenim prostorima poput štala i hala. Može se koristiti u kombinaciji s DUOKOMP – Prašak i otapalo za premazivanje protiv muha. Dvokomponentni proizvod (prašak i otapalo) pomiješa se, a dobivena otopina premaže po štokovima i drugim drvenim površinama u većim prostorijama. U kombinaciji s SUPERCYP praškom protiv insekata 100% rješava problem muha.

Za ostale proizvode protiv muha svakako pogledajte na naš web shop klikom na link https://hedonduo.hr/kategorija-proizvoda/muhe-ose-i-strsljeni/.