Agrume ili citrusno voće predstavljaju voćke koje sve redom pripadaju rodu Citrus.  Agrumi (lat. Citrus) je rod unutar porodice Rutaceae koja potječe iz tropske i suptropske jugoistočne Azije. Citrusi su najčešće veliki grmovi ili mala stabla visine između 5 i 15 metara. Cvjetovi su jednostruki ili u obliku cvata te izražajnog mirisa. Citrusi su važni jer se, prije svega, uzgajaju zbog svojih plodova koji se jedu svježi ili prerađuju u sokove, marmelade i sl.

Plodovi roda Citrus imaju intenzivan miris zbog flavonoida i limonoida, koji su zapravo terpeni (hlapljivi nezasićeni ugljikovodici ugodna mirisa). Sadrže limunsku kiselinu i velike količine vitamina C. Najpoznatije vrste unutar roda citrusi su slatka naranča, limun, mandarina, grejp, limeta, gorka naranča.

U agrumima voda je zastupljena u količini od 85-90%, dok količina šećera varira od vrste do vrste. Mandarine su najslađe citrusno voće. Sadrže oko dvostruko više šećera od naranči, a čak devet puta više od limuna. Mandarine sadrže i najviše narančastog pigmenta: beta-kriptoksantina, tvari koja posjeduje antioksidacijska svojstva i djelovanje slično vitaminu A.  Agrumi se preporučuju osobama koje boluju od bubrežnih kamenaca te dijabetičarima jer su to namirnice vrlo efikasne u suzbijanju metaboličke acidoze. Uzgojiti citrus može svatko uz potrebnu pažnju i njegu te plodove možete uzgojiti i sami. 

Citrusi vole toplinu te im je za optimalan rast potrebna  temperatura od 15 do 30°C. Potrebno je izbjegavati hladnoću posebice u vrijeme vegetacije početkom jeseni te krajem proljeća. Agrumi za rast i razvoj trebaju puno svjetla, stoga savjetujemo da posude s voćem stavite na osunčana mjesta. Zimi se agrumi prilagođava manjoj količini svijetla te se ne brinite ukoliko vaša biljka počinje odbacivati dio listova jer biljka ulazi u stanje mirovanja, ali ipak pripazite da biljka nije na niskoj temperaturi, polumraku ili propuhu. Ukoliko uzgajate agrum u posudi  vodite računa o prihrani. Poželjno je biljku prihranjivati, od travnja do kolovoza u manjim količinama, čak i na tjednoj bazi, folijarno ili zalijevanjem. Preporučujemo vam Tekuće gnojivo za agrume kao prihranu vaše biljke. Uz prihranu preporučamo da redovito čistite lišće od prašine kako bi biljka bolje disala I povećala količinu svjetlosti koju prima.

Agrumi u loncu koju uzgajate u stanu ili kući prije svega su ukrasne bolje koje će svojim lijepo oblikovanom krošnjom vaš životni prostor učiniti ljepšim te stvoriti pomalo mediteranski uređaj. Uz pravilnu njegu i prihranu vaš životni prostor ispunit će nježni miris cvijeta citrusa.