Ljepše vrijeme većinu životinja potiče je na boravak u prirodi, ali mravi čine upravo suprotno. S dolaskom proljeća oni nastanjuju naše domove. Što ne čudi, budući da u kućama nemaju prirodnog neprijatelja i stalan pristup hrani omogućava im sigurno razmnožavanje. Iako stara poslovica kaže „dobri ljudi ni mrava neće zgaziti“ treba imati na umu da ovi mali insekti mogu napraviti veliku štetu.


Osim što narušavaju izgled vašeg doma, oni vas mogu i ugristi. Mnogi ne znaju da i mravi mogu biti prijenosnici raznih bolesti. Ukoliko ste u svom domu naišli na par jedinki, budite sigurni da se ostali negdje skrivaju. Naime mravi su društvena bića koja žive u kolonijama. Tako da samo jedan mrav može potvrditi da ih u vašem domu živi nekoliko stotina.


Oni koji se useljavaju u naše domove poznati su pod nazivom Faraonski mravi. Najmanji su, ali i najdosadniji. Svejedi su i vrlo ‘pametni’ u odabiru doma jer njihove mravinjake teško je pronaći i uništiti. Najčešće se nastanjuju u blizini vodovodnih cijevi, u pukotinama zidova, u blizini drvene stolarije, ispod fasada u raznim izolacijskim materijalima, a postoji mogućnost da u kuću uđu i kroz razvodne kutije, prekidače i utičnice. Jedina dobra vijest je da faraonski mravi nisu agresivni i ne bodu, no dovoljno je da vam njihova prisutnost smeta. I naravno imajte na umu, ukoliko im ne pokažete tko je gazda u kući, sljedećeg proljeća bit će ih još više.


Da biste spriječili njihovo razmnožavanje, koristite proizvode koji su namijenjeni za tu svrhu, točnije posebne insekticide. Za početak je potrebno ukloniti radnike, zatim koloniju i kraljicu (ukoliko ih nađete). Za borbu protiv mrava u našem asortimanu nudimo nekoliko BROS proizvoda: od zamke i spreja pa sve do praška. Iste proizvode možete upotrijebiti i u svom vrtu. Naime na otvorenom živi drugačija vrsta mrava. Crni mravi više vole vrtove, gdje kao životinjice ne stvarju štetu. Takvi mravi neće jesti vaše biljke, no njihov će izmet, slatkog mirisa privući biljne uši. Stoga BROS proizvode koristite i u borbi protiv crnih mrava. Mnogi nisu svjesni ovog podatka te postoji mogućnost da su lisne uši već napale vaše biljke. Da biste to spriječili, preporučujemo učinkoviti BROS sprej protiv lisnih uši.