Od starih Rimljana koji su sadili ruže u svojim ogromnim vrtovima do Dalekog Istoka gdje se sadila za proizvodnju ružina ulja pa sve do 18 stoljeća kada je započelo uzgajanje novih sorta, ruža je sve do danas očuvala svoj status kraljice vrta. U početku su ruže nalikovale više na ono što nam je danas poznati kao cvijet divljeg šipka. Bili su to jednostavni ljupki cvijetovi sa po pet latica. Danas postoje mnoge sorte ruža koje gotovo niti ne nalikuju svojoj originalnoj verziji.

Kod odabira ruža svakako trebate voditi računa o tome što želite, od boje, pa do vrste. Možete birati između grmolikih ruža, penjačica, stablašica ili patuljastih vrsta. Kada je u pitanju boja ruže jedino ne postoji ruža plave boje s obzirom da ruže u sebi ne sadrže delfinidin, pigment koji cvijeću daje plavu boju. Usprkos tome strastveni uzgajivači pokušavaju doskočiti tom problemu te uzgojiti vrste ruža koje bi bile i u plavoj boji.  Nakon što se odlučite na kupnju i sadnju ruže svakako vodite računa da je jedina iznimka sadnje ruža potpuna sjene, na svakom ostalom mjestu u vašem vrtu je možete saditi bez straha da neće uspjeti. Zemlja u kojoj sadite ružu mora biti sipka i bogata hranjivim tvarima pri čemu si možete pomoći gnojivom bilo ono granulirano kao BIOPON Granulirano gnojivo za ruže ili tekuće BIOPON Tekuće gnojivo za ruže . Najbolje vrijeme za sadnju ruža je mjesec studeni, ali se mogu saditi i u proljeće. Ruže koje su razvile jak i slojem zemlje dobro obavijen korijen mogu se saditi tokom čitave godine s obzirom da su manje osjetljive od običnih sadnica. Ruže zahtijevaju njegu i posebnu pažnju kod orezivanja i pripreme ruže za prezimljavanje. U jesen treba ukloniti otpalo lišće kako bi se spriječio razvoj klica i moguća oboljenja biljke. Orezivanje ruža potrebno je kako biljka ne bi trošila svoju snagu na sjeme te uvenule cvijetove odsjecite iznad prvog jačeg oka. Obratiti pažnju treba i na divlje izbojke koji slabe biljku. Izbojke ćete prepoznati po njihovoj svijetlozelenoj boji i rijetkim malim listovima. Pri uklanjanju izbojaka pripazite da ne oštetite samu biljku te njen korijen.  Kod sadnje svakako obratite pažnju i na susjedne biljke koje se nalaze oko ruže pri čemu će najbolji sklad ruža imati sa lavandom, anafilisom, patuljastom kaduljom, sabljastim ljiljanom te pelinom.

Ukoliko si date truda i pružite ljubav svojim ružama one će vas svakako nagrađivati svojim predivnim cvijetovima te svojim opojnim mirisom. Slobodno si dozvolite da se zaljubite u kraljicu vrta, ružu.