Kune pripadaju redu zvijeri te pripadaju istoj porodici kao primjerice lasice, tvorovi, vidre i jazavci. Kune su psolike zvijeri kao i psi medvjedi i rakuni. U Hrvatskoj kada govorimo o kunama većinom mislimo na kunu bjelicu ili kunu zlaticu. Najveća razlika između kune bjelice i zlatice ju u njihovoj boji te veličini. Kune bjelice su manjeg rasta te svjetlije dlake i prepoznatljive su po bijeloj mrlji na prsima. Veći srodnik kune bjelice je kuna zlatica nešto je tamnije boje krzna te zlaćane odnosno žućkaste boje na predjelu trbuha, vrata i repa. Dok kuna bjelica voli živjeti u blizini naselja, kuna zlatica preferira život podalje od ljudi.

Kuna zlatica

Kune su vitke i okretne sa duljim tijelom i kraćim nogama.Zbog svojim karakteristika kune su vješti lovci, a hrane se miševima, štakorima, pticama, ribama te bobicama i voćem. Ovaj noćni lovac je ujedno i veliki borac što često dovodi do toga da u potrazi za hranom zaluta pod poklopac motora od automobila, kokošinjac ili šupe sa alatom.

Kuna bjelica

Da se korist ove životinje ne može poreći jer pak drži pod kontrolom razmnožavanje neželjenih glodavaca, ipak, nitko ne želi da mu kuna čini štetu na automobili ili negdje oko kuće. Zbog toga savjetujemo da svog zločestog, ali dobronamjernog susjeda, kunu pokušate odvratiti od nepodopština repelentom. Repelent za kune, životinji neće naštetiti, ali će ju svojim mirisom ipak odvratiti od mjesta gdje ju ne želite. Takvim pristupom moći ćete suživot sa ovom životinjom učiniti puno jednostavnijim.